Vleugelglas in Façon de Venise stijl
Het glas is vrij geblazen in de Façon de Venise stijl; de voet is vrij gevormd, de stam is samengesteld uit vrij gevormde massieve cilindrische delen boven en onder een getrokken en getordeerd deel uit kleurloos en opaak-wit glas; de ‘vleugels’ zijn met een tang wafelvormig geknepen en de kelk is vrij geblazen.
Datering en herkomst
De Nederlanden, rond 1660-1680.
Beschrijving
Een Vleugelglas, Kelkglas in Façon de Venise stijl in kleurloos en opaak-wit glas, deels vrij geblazen, deels getrokken en getordeerd en met een tang geknepen. Zoals bekend zijn de glasblazers in Venetië al rond 15de – 16de eeuw begonnen hun glaswerk in een bepaalde stijl te vormen. Die stijl werd door de (verboden) migratie van glasmakers over Europa verspreid en werd Façon de Venise genoemd. In de stijl van de Venetianen. De trek over de Alpen werd ook aangewakkerd door de verslechterende economische omstandigheden in Venetië. Daardoor kwamen de Venetiaanse glasmakers, zoals Obizo en da Costa, ondermeer terecht in Middelburg en Antwerpen. Kort samengevat kenmerkt de ‘Façon de Venise’ zich door het gebruik van -bijna- kleurloos glas wat mogelijk werd door de toevoeging van oa. mangaan, het gebruik van betere cq. zuiverder grondstoffen en door het uiterst dun blazen. Door aanpassingen aan de receptuur, waardoor het glas over een langer temperatuur traject verwerkt kon worden, kreeg men meer tijd om in die langzaam uithardende glasmassa ‘versieringen’ aan te brengen zoals bij dit Vleugelglas.
Provenance
Afkomstig van Frides Laméris Glass & Antiques, Amsterdam. Geen eerdere provenance bekend.
Parallellen en referenties
In de catalogi van diverse musea staan vergelijkbare glazen beschreven en afgebeeld, zoals bijvoorbeeld in die van het Rijksmuseum Amsterdam, het Historisch Museum Arnhem, Das Kunsthistorisches Museum, Wenen en de Veste Coburg, Coburg, Duitsland. Daarnaast staan ze beschreven en afgebeeld in diverse Glasboeken, zoals bijvoorbeeld ‘Glas zonder Glans’ van Harold Henkes (Rotterdam, 1994, ISBN 90.803.118.1.8), ‘Venetiaans & Facon de Venise glas 1500-1700’ (Amsterdam, 1991, ISBN 90-71645.14.2) en ‘Verre d’Usage et de Prestige’ van Jacqueline Bellanger (Paris, 1988, ISBN 2.85917.077.4)
Materiaal en conditie
Helder kleurloos en opaak-wit glas, goede conditie met een minimale chip aan de rand, die slechts met blacklight te zien is.
Hoogte, diameter en gewicht:
Hoogte 17,3 cm; Ø: 8,1 cm (voet en kelk) | gewicht 65 gram.
Een greep uit de collectie van Willem van Traa
Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Glashistorisch Tijdschrift van ‘de Oude Flesch’. Auteur: Willem van Traa