Gevaarlijk glas!

Mogelijk staat er in de collectie glas dat onder ultraviolette straling groen of geel oplicht. Er zijn mensen die dat graag verzamelen. Maar als we het nieuwe nummer van het tijdschrift van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) goed lezen zouden we daarmee moeten oppassen. Onder het kopje ‘Gevaarlijke collectiestukken’ gaat het over voorwerpen die gemaakt zijn met voor de gebruiker schadelijke stoffen. Als glasliefhebber denk ik dus aan glas waarin Uranium is verwerkt. Dat gloeit zo mooi op, maar is en blijft wel radioactief. Maar is het ook gevaarlijk?

Wikipedia zegt er dit over: Uraniumglas is glas waaraan als kleurstof een uraniumverbinding is toegevoegd, vaak uraniumdioxide of natriumdiuranaat. Meestal gaat het om kleine hoeveelheden uranium (2%). Het glas heeft een groene of gele kleur die oplicht (fluoresceert) onder ultraviolette straling. Het is laag radioactief en niet schadelijk voor de gezondheid.

Uraniumglas werd tussen 1870 en 1940 op vrij grote schaal geproduceerd. Het is gebruikt in kunstvoorwerpen, lampen, schalen, medicijnflessen, huishoudelijke voorwerpen en sieraden. Ook de Nederlandse ontwerpers Copier en Lanooy en de architect Berlage werkten ermee.

‘Niet schadelijk voor de gezondheid’ maar nu wordt dit dus toch als ‘gevaarlijk’ benoemd. De RCE  heeft er een werkgroep voor ingesteld. Laten we het resultaat maar afwachten.

Nadere informatie bij Alexandra van Kleef a.vankleef@cultureelerfgoed.nl